Radoslav Brzobohatý (1932 - 2012)


Na gymnáziu ve Valašském Meziříčí a na "učňáku" v Krnově hrál v kapelách, v obou městech vystupoval s ochotnickým kroužkem. Od r. 1950 studoval v Praze na DAMU herectví, po absolutoriu nastoupil r. 1955 do MD v Kolíně. Odtud odešel za režisérem Lubošem Poživilem do Mostu - zde množství rolí vážného (Macbeth, Janošík) i komického typu (Kosťa Galuškin ze hry V. Katajeva Ztřeštěná neděle). Následovala Olomouc, Příbram, Praha - Divadlo S.K. Neumanna v Libni. Zde výtečná spolupráce s režisérem Václavem Lohniským. Z hlavních rolí např. Krysař v Burianově a Dykově Krysařovi (režie Evžen Němec, 1966).

Měl to štěstí, že pro něho psali role nejlepší autoři své doby. Tak tomu bylo např. v Hubačově Královi krysovi (r. Jiří Dalík, 1974), kde hrál Marlowa. Nezapomenutelný je jeho Martin Eden v televizní inscenaci Londonova románu. Poslední dobou spolupracuje s různými divadly - v MD v Mladé Boleslavi vytvořil Eddiho v Millerově Pohledu z Mostu (r. Ladislav Vymětal, 1998) a v HD Karlín senátora Troubela v broadwayském muzikálu Klec bláznů (r. Rupert Dubský, 1998), ministra Mášu v českém muzikálu Anděl s ďáblem v těle (r. Václav Matějka, 1998), titulní roli v muzikálu (Řek) Zorba (r. Petr Novotný, 1999).


13.9.1932
Vrútky, Československo
12.9.2012
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Radoslav Brzobohatý csfd

Dvanáct měsíčkůVrásky z láskyBastardi 2Legenda o létajícím CypriánoviBrainStormRezoluce 819Sněženky a machři po 25 letechNávrat čápůPodvraťáciČerná kartaPrsten krále řekyZůstane to mezi námiBloodlinesChytit vítrZ pekla štěstí 2Návrat ztraceného rájeO princezně z RiminiOrtelStínZ pekla štěstíCausa KainGenij vlastiLiščí doupěNejasná zpráva o konci světaKonto separatoPeriferiePohádka o nejšťastnějším královstvíCesta peklemMá je pomstaTajomstvo šťastiaDie WinterreiseProsté krutostiV erbu lviceNoc pastýřůSedmero krkavcůKlauni a vlastenciŠťastlivec SullaChybná diagnózaDědeček je lepší než pesDětinské hry dospělýchKlecKřížová vazbaO Janovi a podivuhodném příteliPřes padací mostyPutování po Blažených ostrovechRubín má barvu krveÚtěk ze seriáluAnděl svádí ďáblaHvězdář a kometaNejlepší kšeft mýho životaProces s vrahy MartynovéProkletí domu HajnůStařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraBetazónaChodidlaKoncertKverulantkaO houslích krále snůSvět nic nevíDva na koni, jeden na oslu


Aktualizace osobnostního profilu Radoslav Brzobohatý: 31.10. 2023 11:05